Uit onderzoek blijkt dat mensen gelukkig worden van Liefde geven. Dat is wat gelukkig maakt. Veel meer dan alleen liefde ontvangen. Hoe zit dat dan?
Liefde geven, werkt dubbel op. Ten eerste wordt jij er blij van om aan de ander Liefde te geven, want je richt je op een positieve manier op de ander. Je ziet hem of haar om wie de ander echt is en let veel minder op zijn of haar minpunten, fouten of tekortkomingen. En daar wordt jij zelf al blij en gelukkig van. Ten tweede merk je dat het wat met de ander doet. Jij kunt het verschil maken in het leven van je partner door te kiezen om liefde te geven. Als de liefde wordt ontvangen door je partner, reageert hij of zij onbewust anders op jou. Dat is de wet van wederkerigheid. Misschien niet gelijk en in hele duidelijke bewoordingen, maar iemand die zich geliefd en gezien voelt, reageert positiever. Win-Win situatie noem ik dat.
Hoe kun je liefde geven, die wel ontvangen wordt?
Dan moet je eerst weten wat de belangrijkste liefdestaal van je partner is. Want als jij elke week een bos bloemen geeft of hard werkt om maar zoveel mogelijk geld te verdienen, terwijl je partner juist bemoedigende woorden als eerste liefdestaal heeft, worden die bos bloemen of het salaris niet ontvangen als liefde, maar gewoon als fijn of goed. En daar is niets mis mee, alleen wordt daar de liefdestank of emotionele bankrekening niet van gevuld.
Maar wat is dan de liefdestaal van je partner?
Er zijn volgens Gary Chapman, schrijver van het het boek: ‘De 5 talen van liefde’ vijf verschillende manieren van liefde geven/ontvangen:
- bemoedigende en positieve woorden
- tijd en aandacht
- cadeaus
- behulpzaamheid / dienen
- lichamelijke aanraking
Kijk eerst eens voor jezelf waar je echt door geliefd voelt, wat is het dat jij je speciaal en gezien voelt door je partner? Waarschijnlijk vind je alles wel fijn, maar is er 1 of soms 2, waar jij je echt meer geliefd door voelt. Kom je er niet uit, kijk dan eens wat je raakt als je het niet, of juist het tegenovergestelde krijgt. Als bemoedigende woorden je 1e liefdestaal is, dan doen kritische woorden je meer pijn dan als je een andere liefdestaal hebt. Als je cadeaus als 1e liefdestaal hebt en je partner vergeet iets voor je te kopen op een belangrijk moment voor jou, dan komt het veel harder binnen als tekort, dan wanneer je aanraking als liefdestaal hebt.
Weet je het echt niet dan kan je hier een test doen: http://liefdestalen.nl
Welke liefdestaal heeft jouw partner? Vraag het gewoon, of bedenk waar je het meeste positiviteit op krijgt van de ander. Of waar je partner het meest over klaagt, dat mist hij of zij dus het meest. Waar je het ook aan kunt merken is wat de ander bij jou of anderen het meeste gebruikt om liefde te laten zien, dat is meestal zijn of haar 1e liefdestaal.