Liefde, wat is dat eigenlijk?

      Reacties uitgeschakeld voor Liefde, wat is dat eigenlijk?

Verbinding? Waanzin? Egoïsme? Vlinders? Gewoontesleur? Je veilig voelen? Liefde willen we allemaal ervaren. Er wordt enorm veel geschreven en gezongen over liefde. Deze week is de MarriageWeek en houden we de Challenge: ‘4 Je Relatie’. En dan hebben we het over liefde, maar wat is dat eigenlijk en waarom wordt er zoveel over geschreven en gezongen?

Volgens mij is liefde:

 je geliefd voelen, de sleutel naar geluk. En gelukkig zijn, is iets waar we allemaal naar streven. We willen gelukkig zijn, ons gelukkig voelen. Maar hoe ervaar je dat dan?

Voor mij is dat: relatie hebben met God, de mensen om me heen en ook met mezelf. Van anderen, is je geliefd voelen door je partner de grootste bron van geluk en vreugde. Maar ook het meest moeilijke. Want wat is ‘je geliefd voelen’ dan en hoe doe je dat?

Romantische liefde is emotionele verbinding hebben met je partner.
Ik noem het even romantische liefde, omdat het een hele andere vorm is dan je liefde voor vrienden, kinderen, broodje hamburger, chocola of voetbal. Je veilig en geliefd voelen bij je partner is van levensbelang en wordt in je brein ook gecodeerd met ‘veilig of gevaar’. Bij ‘veilig’ zijn we open, ontvankelijk en betrokken bij en voor onze partner. Bij ‘gevaar’ gaan we protesteren door:

– dichterbij hem of haar te komen door te zeuren, klagen, eisen, mopperen enzovoort, of
– juist door verder weg te gaan door: je af te sluiten, te vluchten in werk of hobby, mobiel, internet of TV.
Herken je dat?
Deze uitingen zijn eigenlijk onhandige omweg- manieren om te laten merken wat we echt nodig hebben, namelijk:

– je geliefd voelen;
– weten dat je de belangrijkste bent voor de ander;
– merken dat je er toe doet;
– je mag zijn wie je echt bent.

Hoe kan dat beter?
Maak verzoeken aan de ander, zeg wat je nodig hebt, waar je naar verlangt, hoe je zijn of haar liefde het meest voelt. Maak het duidelijk en zichtbaar voor de ander. We zijn dat soms helemaal niet gewend vanuit onze opvoeding of we vinden zelfs dat vragen om dingen niet hoort. Of we zijn al zovaak teleurgesteld en niet begrepen, dat je maar opgehouden bent met vragen om niet weer afgewezen te worden.

Dan neem je genoegen met middelmatigheid in de relatie. Daar word je niet echt gelukkig van en je voelt je zeker niet geliefd zo, hoewel je best weet dat de ander van je houdt. En dan zijn er ook nog de verschillende talen van de liefde, waardoor jij je liefde uit in jouw liefdestaal, bijvoorbeeld lichamelijke aanraking, maar de ander herkent die taal helemaal niet als liefde en geliefd voelen. Of je partner doet voor jou veel klusjes uit liefde, maar jij hebt juist bemoedigende woorden van hem nodig. Over de verschillende liefdestalen gaan we het de volgende keer hebben. Wil je meer informatie of je verhaal delen? Dat kan met een vrijblijvend (online) gesprek. Neem contact op en we plannen een afspraak.