Een verwijt is eigenlijk een hele onhandige manier om te zeggen dat je iets graag wilt of nodig hebt. En dat kan ook anders!
Ken je dat, jullie maken elkaar vooral verwijten over wat niet goed gaat, niet handig is of wat niet lekker loopt? Daar zijn we in Nederland erg goed in. Die sokken horen niet op de grond, de badkamer was nat vanmorgen, de keuken is echt een zooitje en het eten staat alweer te laat op tafel.’ Je kent het misschien wel of jullie hebben hele andere voorbeelden, maar ik denk dat dit in elk gezin wel voorkomt.
Wat is het resultaat als je het op deze manier zegt? De ander moet zich wel verdedigen, of nog erger, terugtrekken of boos worden. En daar reageer jij weer op en ziedaar, de irritatie of nog erger, het conflict is ontstaan en dat is jammer. In Spreuken 15:1 staat het ook zo mooi: ‘Met een vriendelijk antwoord kalmeer je iemand die woedend is. Maar met beledigende woorden maak je hem juist kwaad.’
Als je het verwijt omzet in een verzoek, een wens, heb je een hele andere ‘toon’ te pakken. De ander is veel meer bereid om rekening met je te houden of in ieder geval erover na te denken. Je hoeft je niet meer te verdedigen of terugtrekken en de sfeer blijft goed. Deze manier scheelt heel veel gedoe, gezeur en negativiteit tussen jullie en dat is fijn.
In de LiefdesRoute leer je hoe je deze manier toepast en dat is echt simpel en effectief. En omdat je dit samen leert, weet je precies wat de ander wilt of bedoelt als je het toepast. Je leert ook gelijk, hoe je uit het verwijt van de ander, een verzoek of verlangen kunt halen. Zo kun jij hem of haar helpen om het verwijt om te keren en te geven wat de ander nodig heeft.
Als ik ‘s morgens hoor: ‘Ik heb weer niks om aan te trekken’, kan ik me gaan verdedigen dat ik zo druk ben geweest of ik kan boos worden dat hij het zelf maar moet doen. Maar vertaal het verwijt liever in het verzoek dat hij graag schone overhemden in de kast wil hebben. Dan begint onze ochtend veel positiever dan met de stress die ontstaat als ik boos word om zijn woorden.
Deze methode helpt ook om irritaties en ergernissen op een andere manier uit te spreken, zodat je veel minder gedoe, gezeur of geklaag ervaart in het vervolg en daar word je blij en gelukkig van. Maak ook de gewoonte om elkaar elke dag minimaal één compliment te geven. Bedank elkaar voor die gewone dingen die de ander iedere keer doet en zeg hoe blij je met hem of haar bent.
Ook is het goed om voor je gaat slapen minimaal 3 dingen te bedenken waar je dankbaar voor bent. Zeg het hardop en bedank elkaar en ook God voor elkaar. Als je daar een gewoonte van maakt, ga je steeds meer benoemen wat goed is, wat fijn is, wat waar is, wat mooi is. Stellen die benoemen wat goed is aan de relatie en elkaar zijn absoluut gelukkiger. Maak er een gewoonte van.