Van negativiteit naar liefde en geluk

      Reacties uitgeschakeld voor Van negativiteit naar liefde en geluk

Ken je dat? Dat je van de ene minuut op de andere ineens in een negatieve ‘draaikolk’ zit met je partner? Er gebeurt iets, hij geeft die ene blik, zij slaat helemaal dicht. Of hij luistert niet echt naar je, zij blijft op haar mobiel kijken, jullie zijn aan het praten en ineens worden er ‘oude koeien’ uit de sloot gehaald en BAM, je zit midden in die negatieve dans, dialoog, patroon of hoe je het ook maar noemen wilt. En eigenlijk weet je achteraf niet eens meer precies, waar die ruzie nou eigenlijk over ging.

Ik denk dat iedereen dit herkent, sterker nog, ik weet het wel zeker. Als je ook maar iets om elkaar geeft, komen deze momenten meer of minder regelmatig voorbij. In de EFT, Emotial Focus Therapie, herkennen we drie soorten patronen:

1 Zoek de Boef: Partners beschuldigen elkaar. Er gebeurt iets, partner 1 reageert door boos of geïrriteerd uiten naar de ander. De ander voelt zich aangevallen en gaat in de verdediging: terug verwijten of beschuldigen. En voor je het weet zit je in een ruzie waarbij allerlei ‘oude koeien’ uit de sloot worden gehaald en het lost niets op. Het enige wat er gebeurt is dat je je niet meer veilig bij elkaar voelt.

Of 2: De ProtestPolka: Dit is de meest voorkomende patroon en funest voor je liefdesrelatie. Je merkt dat de verbinding samen minder wordt of je voelt je afgewezen en je reageert door te klagen, zeuren, prikken of we zeggen dingen die we helemaal niet menen. Maar de ander voelt zich aangevallen of bedreigt door je reactie en reageert door te vluchten in mobiel, tv, pc, sport, vrienden of werk. Dit kan natuurlijk ook andersom, dat jij je terugtrekt in jezelf of in iets anders, en je partner juist dichter bij jou probeert te komen door te beschuldigen, klagen, zeuren of wat dan ook.

En 3: Verstijf en Vlucht. Deze volgt vaak op nummer 1 of 2, als deze lang duren. Jullie trekken je beide terug in je eigen wereld, je eigen leven met je eigen vluchtroutes in werk, vrienden, internet, porno, hobby’s en noem maar op. Jullie hebben andere zaken belangrijker gemaakt dan je partner of de relatie.

In welk patoon herken jij je, als jullie ruzie hebben of je even niet meer veilig voelt bij de ander? En hoe gaat dat patroon meestal bij jullie? Want vaak volgen jullie ruzies of irritaties hetzelfde soort patroon. En hoe gaaf zou het zijn als je dat patroon kan herkennen, stoppen en oplossen in een beter, mooier en effectiever patroon? In een voorbeeld dat je kunt delen aan je kinderen of aan je omgeving?

In het relatieversterkings programma: ‘Houd Me Vast’ gaan we deze patronen leren herkennen in jullie relatie, ze stoppen en wat het mooiste is: veranderen in een patroon waarbij je de ander eerlijk zegt wat je nodig hebt, waar je naar verlangt of waar je misschien wel bang voor bent. Iedereen heeft de angst om verlaten te worden, zich niet geliefd te voelen of afgewezen te worden. En daarom heeft ook iedereen het verlangen en de behoefte om zich gezien, gehoord, geliefd, aanvaard of erkent te voelen.

Op zaterdag 10 en 24 juni geven we de laatste keer ‘Houd Me Vast’ training in Montfoort voor de zomervakantie. Geef je op en doorbreek jullie ‘normale’ vakantiepatroon door een manier te leren waarbij je meer liefde en verbondenheid ervaart en jullie je dus gelukkiger voelen in de komende vakantie en jullie leven erna. Klik hier voor meer informatie.