Verder na Vertrouwenscrisis

      2 reacties op Verder na Vertrouwenscrisis

Honderden of duizenden stellen gaan door moeilijke tijden of vertrouwenscrisis heen in hun relatie. Door vreemdgaan, fysiek of emotioneel, porno kijken, prostitutie of verslaving is het vertrouwen in elkaar beschadigd. En hoewel dit allemaal verschillende moeilijkheden zijn, hebben alle partners dezelfde vragen:

  • Kan dit ooit weer goed komen?
  • Hoe kan ik jou weer vertrouwen?
  • Moeten we wel doorgaan of zetten we er een punt achter?
  • En als we doorgaan, hoe herstellen we dan deze puinhoop?

Veel stellen hebben al bewezen: er is een weg uit de wanhoop. Een weg door de pijn heen, een weg naar herstel van SAMEN, herstel van vertrouwen. Een weg naar nieuwe passie. Want hoezeer vreemdgaan (op welke manier dan ook) een bom is, vaak is het ook uiteindelijk een kans op verdieping. Een verdiepende passie voor jullie SAMEN.

Waarom gaan mensen ‘vreemd’? En wat kun je daarvan leren? Persoonlijk zie ik vreemdgaan als een signaal dat een gemis aanwijst in de relatie. Zoals de benzinemeter in mijn auto een signaal geeft dat er een tekort aan benzine is, zo is vreemdgaan een signaal dat er iets in de relatie ontbreekt waar wel behoefte aan is. Dat gemis kan verschillende oorzaken hebben:

  • sommige mensen gaan vreemd door een gemis aan liefde, begrip, seks, communicatie;
  • anderen vluchten naar iets nieuws, een gemis aan variatie, opwinding, avontuur;
  • een gemis aan bevestiging, hoeveel de ander soms ook geeft;
  • niet met afwijzing kunnen omgaan, seks met een ander ‘bewijst’ dat je echt iemand bent.
  • Maar ook de kracht van verleiding weerstaan. Juist wat niet mag kan heel verleidelijk zijn.
  • En hoe sterk ben je, als je thuis weinig ‘echte’ aandacht meer krijgt en je collega, sportmaatje of buurman wel aandacht en bevestiging voor je heeft?

Om een rijbewijs te halen volg je een cursus. Op je werk of voor je bedrijf volg je opleidingen en trainingen op ‘up to date’ te blijven. Auto’s en machines geven we APK’s en onderhoudsbeurten maar onze liefdes relatie laten we vaak voor wat het is. Hoeveel investeren jullie nog echt in elkaar? Hoeveel doen jullie om te voorkomen dat er een gemis in je relatie ontstaat? ‘Houd Me Vast’ en ‘De LiefdesRoute’ zijn uitstekende programma’s om je relatie een boost of APK te geven. Voorkomen is veel beter dan genezen zeg ik altijd maar.

Maar hoe nu verder als je te maken hebt met een vertrouwenscrisis? Hoe ga je beginnen?
Mijn collega Ferdinand Bijzet heeft het prachtige online programma S.A.M.E.N. gemaakt, omdat herstel van vertrouwen alleen kan, als je samen aan het werk gaat. S.A.M.E.N. staat voor de 5 fases waar stellen doorheen gaan na een vertrouwensbreuk. Fases die je door moet werken om tot herstel te komen:

Stilstaan
Amputeren
Meeleven
Evalueren
Nieuwe kans / Naweeën

In de volgende blog schrijf ik meer over de verschillende fases. Wil je alvast meer weten over het online programma SAMEN, klik dan hier.

Wil je jouw verhaal of gemis delen in een vrijblijvend gesprek? Neem dan contact op via linda@lynnscoaching.nl

2 gedachten over “Verder na Vertrouwenscrisis

Gesloten voor reacties.