Versterk je Relatie bij Autisme in je Gezin

      Reacties uitgeschakeld voor Versterk je Relatie bij Autisme in je Gezin

Relatie versterken of verdiepen is al moeilijk als je geen extra zorg in je gezin hebt, maar als je kenmerken van Autisme of bijvoorbeeld AD(H)D in je gezin hebt, is het nog moeilijker. Of je kinderen, je partner of jijzelf de kenmerken hebben, er is extra  aandacht en energie nodig voor je relatie om verbonden te blijven. Verbonden zijn, is je gehoord, gezien en gewaardeerd voelen door je partner. Mensen met autisme hebben een ander denk- en verwerkingssysteem. Hij of zij denkt, voelt en verwerkt informatie anders dan jij. En dat maakt jullie relatie ingewikkelder.

Ook hebben mensen met kenmerken van autisme vaak minder empathie, minder inlevingsvermogen dan gemiddeld. En daardoor kan jij je eenzaam voelen. Eenzaam omdat je elkaar niet goed begrijpt, omdat jullie elkaars signalen gewoon missen, omdat er weinig, of juist vaak tegenstrijdig gereageerd wordt. En ga zo maar door, je kent het wel.

Zomaar drie voorbeelden hoe je elkaar verkeerd begrijpt:

  • Zij laat met haar houding (letterlijk haar rug) merken dat ze teleurgesteld is. Als jij vraagt wat er is zegt ze: ‘niets hoor’, maar achteraf neemt ze het je wel kwalijk dat je geen begrip toonde.
  • Hij geeft geen antwoord op jouw vraag en jij denkt dat hij niet wil luisteren, maar eigenlijk is hij in zijn hoofd met hele andere dingen bezig. Jouw vraag verstaat hij misschien wel met zijn oren, maar wordt niet of verkeerd verwerkt in zijn hoofd. Helemaal geen onwil dus, maar verkeerde timing.
  • Als jullie kinderen met kenmerken van autisme hebben, is jullie reactie en manier van opvoedstijl verschillend en begrijpen jullie elkaar gewoon niet. Dit leidt het tot nog meer onduidelijkheid en spanning.

Allemaal factoren die zomaar een ruzie laten beginnen.

Zit jij in zo’n negatief patroon in je relatie. Heb jij het gevoel dat de ander je niet begrijpt. Is jullie manier van omgaan met elkaar zo verschillend en wil je verbetering? Dat kan. Om te beginnen kun je de videoserie: ‘Versterk je Relatie bij Autisme in je Gezin’ aanvragen. In de week van Autisme krijg je op 1, 3 en 5 april een video in je mailbox, waar we een begin maken met de relatieversterking. Of je nou zelf kenmerken van autisme hebt, je partner of dat jullie veel zorg aan je kinderen moeten besteden , waardoor jullie relatie onder druk komt te staan. Voor al deze situaties geven we tips en tricks. Geef je op via deze link: Verstek je Relatie bij Autisme in je Gezin

Wil je eens praten over jullie situatie en welke verbeteringen voor jullie mogelijk zijn, neem dan contact met ons op. In een vrijblijvend gesprek kijken we wat jullie gaat helpt om je relatie te verbeteren, minder ruzies te krijgen, meer verbonden te worden en voelen.